Ook bij deze jaarwisseling hoorden traditioneel allerlei goede voornemens. Van 2 januari tot 9 januari laat ik een week lang mijn licht schijnen op enkele actuele onderwerpen, verwerkt in een goed voornemen, namens mezelf. Vorig jaar maakte men in Pepinster en omliggende dorpen een ware nachtmerrie mee. De Maas trad uit haar oevers door een zogeheten waterbom. Alleen in België stierven maar liefst 41 mensen ten gevolge van de overstromingen, komend jaar wens ik dan ook dat iedereen het droog houdt.

BELGISCHE OVERSTROMINGEN, HOE ZELFS?

Niemand die het had verwacht, ook ik niet. Ik was op vakantie in Zuid-Frankrijk wanneer de eerste berichten over de overstromingen in Wallonië binnen begonnen te sijpelen. Uiteraard was iedereen verbaasd, stomverbaasd. Overstromingen, van dergelijk niveau, waren tot vorig jaar nog een ver-van-ons-bed-show. Mensen vluchtten, verbleven op hun dak,… Anderen hadden geen enkele kans en verdronken in het bruine water. Dit was absoluut du jamais vu.

Volgens verscheidene weerexperts was deze desastreuze ramp wel degelijk te wijten aan de klimaatverandering. Ik heb vaak de impuls om te denken ‘wat kan ik daar nu aan doen’? Maar als we met z’n allen zo blijven denken, lijken we op termijn in zware problemen te komen, óók in ons luxelandje. Laten we vooral de regulaties, die de regering oplegt om klimaatopwarming te voorkomen, volgen. Betekent dit dat ik nooit nog een papiertje zal weggooien op straat uit luiigheid? Wellicht niet, maar ik zal er wel meer en meer op beginnen letten.

Want een herhaling van de waterramp in Pepinster en omstreken, dat wens je niemand toe. En net als na de aanslagen in Zaventem, was er ook nu een gigantisch solidariteitsgevoel merkbaar. Duizenden vrijwilligers gaven hun vakantie op om alle afval en schade op te gaan ruimen. Of ik zelf nadacht om te gaan helpen? Neen, eerlijk gezegd niet. Maar ik had het beter gedaan.

Een goed voornemen, of eerder wens, voor 2022: laat ons allen gespaard blijven van zware klimaatrampen. En, als ze toch gebeuren, dan zou ik er beter eens aan denken om te gaan helpen in de getroffen gebieden. Laten we vooral hopen dat het niet gebeurt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *